Historikk & Metoder

Definisjon

Massasje defineres vanligvis som en terapiform hvor massøren ved hjelp av spesielle håndgrep bearbeider muskulatur og underhudsvev. De mest vanlige grepene omfatter knaing, stryking, gnidning, banking og vibrasjon.

Generellt
Hovedformålet med massasje er vanligvis å løse opp muskulaturen samt å bidra til bedre lymfe- og blodgjennomstrømning.

Massasje benyttes av mange som en del av behandlingen ved bløtdelsskader og muskelstramninger men også ved psykiske spenningstilstander eller for ren avslapning og velvære.

Mange bruker massasje for å bedre restitusjonen etter harde treningsøkter.

For å oppnå best mulig effekt så anbefaler vi vanligvis at en utfører fysiske øvelser i tillegg til massasje. Vi kommer gjerne med forslag til øvelser du kan benytte.

Det er viktig å konsultere med lege før massasje benyttes dersom man har gjennoomgått kirurgiske inngrep eller har andre helseproblemer.

Massasje bør ikke brukes ved akutte betennelsestilstander, ved smerter av ukjent årsak eller de første dagene etter en bløtdelsskade der det er fare for blødning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historikk

Thaimassasje:

I “Østen” så har og er ennå massasje nær knyttet til buddhistisk religion. Selv om mange av dagens utøvere ikke har noen tilknytning til buddhismen så ser mange Thaimassasjen som ett av fire element som er viktig for fysisk og psykisk helse, det er; kosthold, bruk av urter, meditasjon og massasje.

Thaimassasje eller " Nuat Boran" som betyr gammel/tradisjonell massasje eller “nuat thai” som er den offisielle betegnelsen fra Thailandske helsemyndigheter har eksistert i flere tusen år og består av sekvenser av massasje og manipulering utviklet i Thailand iblandet medisinsk tradisjon i fra India, Kina og  Sør Øst Asia samt elementer i fra yoga.

Det blir ofte påstått at grunnleggeren av Thaimassasjen var Dr. Shivago Komarpaj (ชีวกโกมารภัจจ์ Jīvaka Komarabhācca) som skal ha vært Buddha sin lege for over 2500 år siden. I virkeligheten så er nok Thaimassasjens opprinnelse litt mere komplisert enn at det var en enkelt navngitt grunnlegger. Som allerede nevnt så har dagens variasjoner av Thaimassasjen utviklet seg over tid med innslag fra flere kulturer og tradisjoner både i og utenfor Thailand.

I Thailand er massasje en av grenene innenfor tradisjonell medisin, regulert av myndighetene, og er ansett for å være en medisinsk disiplin som brukes for behandling av en rekke plager.

Det finnes flere ulike stiler av thaimassasje. Den kongelig stil (Rajasamnak) er historisk bare brukt til å behandle aristokratiet og kongefamilien. Det er en streng stil som involverer akupressur på bestemte punkter og skiller klart mellom giver og mottaker.

Den mest populære stilen “Chalosiak” med mange regionale variasjoner, er det som vanligvis benevnes som thaimassasje I dag. Det finnes også en tradisjonell “medisinsk” stil, som skiller seg i innhold og praksis, og som blir praktisert av tradisjonelt utdannet medisinsk personell.

En allment akseptert hypotese blant mange av dagens utøvere av moderne thaimassasje kan sammenfattes som følger:

“Kroppen er gjennomsyret med luft (vind), som dras inn i lungene og deretter transporteres rundt i kroppen langs 72.000 traséer kalt "sen", som utøveren manipulerer manuelt ved hjelp av massasje. Denne hypotesen har mest sannsynlig sin opprinnelse i indisk Yoga, “sen” blir forstått som enten fysiske eller ikke-fysiske strukturer avhengig av hvilken fortolkning man legger til grunn”.

En annen hypotese som støttes av lokal, tradisjonell medisin følger imidlertid et annet, mer omfattende teoretisk system, som innebærer massasje som manipulering av de fem kropps lag; hud, vev, kanaler, bein og organer til å påvirke forholdet mellom de fire kropps elementene jord, vann, vind ild, innenfor dette systemet er “sen” definer som sener, leddbånd, nerver og blodkar, og elementet "vind" er forstått som å representere egenskapen bevegelse. Denne forståelsen stammer fra buddhistisk medisin som har sine røtter i gammel indiske medisin.

Aromaterapi:

Aromaterapi er en kombinasjon av massasje og bruk av plantenes eteriske oljer både på grunn av deres duft og av mulige legende egenskaper.

At oljene har legende effekter, er ikke bevist vitenskapelig.

Bruk av aromatiske planter for terapeutiske, åndelige, hygieniske og rituelle formål er ikke noe nytt, det finnes spor over 4.000 år tilbake, til en rekke gamle sivilisasjoner, som den kinesiske, indiske, egyptiske, greske og romerske som brukte dem i kosmetikk og parfyme.

Destillerte eteriske oljer har vært ansett som medisin siden oppdagelsen av destillasjon i det ellevte århundre.

I det gamle Romerriket hadde de stor kunnskap om de forskjellige planter og egypterne hadde en utstrakt bruk av eteriske oljer.

Man antar at aromaterapien kom til den vestlige verden rundt 1100-1200 tallet.

Engelskmannen Dr. Nicolas Culpepper, som var svært urtekyndig, nedtegnet egenskapene til mange urter og utgav på 1600-tallet en bok om emnet.

I 1920 årene begynte den franske kjemiker Renè Maurice Gattefosse å forske i eteriske oljer og fra ham kommer begrepet aromaterapi.

Den franske legen Dr. Jean Valnet fremmet forskningen ved bruk av eteriske oljer i sin praksis. Han utgav boken Aromatheraphie i1964. Denne blir av mange betraktet som aromaterapiens “bibel”.

Margurite Maury, en østerisk biokjemiker, utarbeidet i 1950-årene en kombinasjon av bruken av eteriske oljer og massasje. Hun utviklet derved aromaterapien til en holistisk terapi. Dette danner bakgrunnen for den aromaterapi som vi bruker i dag

Det finnes iallfall to grunnleggende teorier som benyttes for å forklare de påståtte effektene av aromaterapi , den ene baserer seg på aromaens påvirkning på hjernen, spesielt det limbiske system via luktesansen og den andre teorien baseres på den direkte farmakologiske (“læren om legemidlenes egenskaper, virkemåte og bruk”) virkningen gjennom huden av de eteriske oljene.

Det er I dag lite tilgjengelig vitenskapelig informasjon som dokumenterer virkningen av aromaterapi.

 

 

 

Bilde_vegg_1_Ramme copy

 

 

Thailife_Fruitcarving_velkommen

 

DSC01129

 

IMG_3148-768x1024

 

 

 

Metoder

Thaimassasje:

Thaimassasjen kombinerer forskjellige teknikker som akupressur og yoga. Massasjen utføres vanligvis på en tynn madrass eller matte på gulvet eller en lav benk og en har gjerne på seg lette og ledige klær, utøveren bruker hender, føtter og albuer som verktøy under behandlingen.
Thai massasje har mange teknikker, fra dyp muskel- og triggerpunktsmassasje til mykere og mer behagelig massasje.

Massasjen består av forskjellige grep med tøyninger, vridninger, strykninger, trykk/press og knaing, hensikten med grepene er å frigjøre spenninger og å stimulere muskler og bindevev. Dype statiske og rytmiske trykk er ofte kjernen I behandling hvor det benyttes ulike sekvenser for forskjellige deler av kroppen.

Musklene blir myke og mer elastiske og man mener at blod- og lymfesirkulasjon forbedres og at musklenes næringsopptak øker. Overbelastede muskler kommer seg fortere ved massasje enn uten og er man plaget med øm og stiv muskulatur så kan thaimassasje være en god behandling.

Aromaterapi:

Aromaterapi er en behandlingsform hvor det brukes eteriske oljer i behandlingen. Oljene har en effekt som kan virke både gjennom huden og luktesansen. Som behandling brukes eteriske oljer nesten alltid til massasje. Men det finnes også flere bruksområder innen aromaterapien slik som bad, kompresser og inhalering. Aromaterapi er en helhetlig tilnærming til helse og velvære og blir tilpasset individuelle behov.

Under behandlingen ligger man på en behandlingsbenk. Den klassiske massasjen består av bindevevsmassasje, lymfedrenasje og akupressur. De fleste opplever behandlingen som behagelig og avslappende.

Da det i behandlingen inngår eteriske oljer bør det utvises noe forsiktighet:

  • Ikke la ufortynnede eteriske oljer komme I kontakt med huden, øyne eller munn dette kan gi allergiske reaksjoner (ved massasje benyttes eteriske oljer sterkt fortynnet med en annen baseolje).
  • Vær forsiktig med eteriske oljer hvis du skal ut i solen eller bruke solarium.

Som ved all behandling, ta først kontakt med din fastlege dersom du har sykdom eller andre helsemessige plager.

Eteriske (eller essensielle) oljer:

Eteriske oljer er flyktige og fordamper, mens betegnelsen aromatiske oljer henviser til at oljene har sterk aroma eller duft.

Ordet essensiell betyr “virkelig” og henviser til essensenes betydning for plantens livskraft.

Oljene utvinnes fortrinnsvis ved dampdestillasjon av nyhøstede planter eller ved pressing av fruktskall.

Sammensetningen av de organiske duftstoffene i den essensielle oljen og i de ulike plantetyper er avgjørende for hvilken effekt den enkelte oljen har.

Mange av oljene som brukes har antiseptiske egenskaper og de fleste antas å stimulere blodsirkulasjon i tillegg til å ha en smertelindrende virkning ved reumatiske plager og muskelsmerter.

De organiske essensene finnes i forskjellige mengder og plantedeler. For noen planter trenger man 1000 kilo kronblad for å produsere en liter essens.

Eteriske oljer finnes i mange medisinske planter, fruktskall, i barken av visse tresorter, og i noen blomster.

Noen andre varianter

Steinmassasje: 

Steinmassasje er en spesiell form for massasje som bruker glatte varmede steiner. Vi benytter håndformede vulkanske basaltsteiner fra Mexico som absorberer varme veldig godt. Det er en dyp beroligende form for massasje hvor varmen fra steinene hjelper musklene å slappe av.

Før du kommer så varmes og steriliseres steinene, Steinene varmes opp til 50-60 grader i steinvarmeren med litt vann. Massøren bruker tradisjonell massasje mens hun jobber med steinene. Etter hvert som steinene kjølner byttes de ut med nye varme steiner. Massøren kan også la stein ligge på forskjellige punkt langs ryggraden, i hendene dine eller rett og slett mellom tærne dine for å  forbedre flyten av energi i kroppen din

Urtekompress:    

Thai urtekompress er en behandling hvor det vanligvis benyttes en rund ball (også andre former for kompress benyttes avhengig av formål) fylt med forskjellige urter. Denne formen for massasje er benyttet i over 400 år i Thailand for å lindre smerter og plager. Urtekompresset er varmt og fuktig og benyttes til å massere ømme punkter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3670-1024x768

 

 

 

 

Urtekompress

 

 

 

 

Kilder

1) Cowen, Virginia S.; Burkett, Lee; Bredimus, Joshua; Evans, Daniel R.; Lamey, Sandra; Neuhauser, Theresa; Shojaee, Lawdan (2006). "A comparative study of Thai massage and Swedish massage relative to physiological and psychological measures". Journal of Bodywork and Movement Therapies 10 (4): 266–275. doi:10.1016/j.jbmt.2005.08.006. ISSN 1360-8592. "The origins of Thai massage (TM) can be traced to oriental medicine and yoga."
2) Traditional Thai Medical Professions Act, BE 2556 (2013).

3) Salguero, Pierce (2007). Traditional Thai Medicine: Buddhism, Animism, Ayurveda. Forres, Scotland: Hohm Press.
4)http://www.watpomassage.com/2009/index.php?page=about&lang=en&title=About%20Us
5)http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Cite&page=Aromatherapy&id=629066895
Bibliographic details for "Aromatherapy"
Page name: Aromatherapy
Author: Wikipedia contributors
Publisher: Wikipedia, The Free Encyclopedia.
Date of last revision: 10 October 2014 15:53 UTC